Billiga flugfiskeset

Flugfiske har länge haft ett oförtjänt rykte om att vara en överklass-hobby. Det stämmer inte alls. Det behöver inte alls vara dyrt att skaffa flugfiskeprylar för att komma igång med flugfisket, men om man vill så kan man i princip lägga ut hur stora belopp som helst på flugfisket. Det gäller å andra sidan de allra flesta aktiviteterna.

Vad krävs då för att komma igång med flugfiske?

För att komma igång med flugfisket så behöver men helt enkelt ett flugfiskeset bestående av flugfiskespö, flugfiskerulle, backing, fluglina, tafs och några flugor. Man kan välja att köpa ett färdigt flugfiskeset eller plocka ihop ett eget set. Fördelen med att köpa ett färdigt set är att man kan få sina prylar till ett pris som är lägre än om man plockar ihop samma prylar själv. En annan fördel är att tillverkaren eller återförsäljaren ofta har en stor kunskap kring prylarna och matchar ihop dem på ett bra sätt. Det är nämligen viktigt att man har rätt vikt på fluglinan och att den matchar flugspöt på ett bra sätt, annars kan det bli svårt att kasta.

Hur mycket kostar ett bra flugfiskeset?

Numera hittar man flugfiskeset från ca 500 kronor och uppåt. En rekommendation är att hoppa över de allra billigaste flugfiskeseten och istället titta på flugfiskeset som börjar kring 1000 kronor. Om du redan vet med dig att du verkligen gillar flugfisket så kan det vara värt att lägga ut mer pengar för att få saker som du kan ha i många år, annars kan det vara bra att börja med ett billigare set som ändå är bra. Med lite erfarenhet så lär man sig vilken typ av aktion man gillar i ett flugspö och det blir enklare att matcha ihop sina prylar så småningom.

När det gäller billiga flugfiskeset så kan vi rekommendera Redingtons flugfiskeset. De har lyckats få fram bra flugfiskeset från ca 1000 kronor som har en bra fluglina och ett bra flugspö. Vid flugfisket så är inte flugfiskerullen lika viktig. Vision har också tagit fram bra flugfiskeset, men deras set är något dyrare. Tänk på att du väljer ett flugfiskeset som passar det fisket som du är intresserad av. Ett flugfiskesett för smygfiske efter bäcköring är inte alls lämpligt om du ska flugfiska storlax i älvarna. Om du ska bedriva ett allround-fiske efter harr, öring, röding och regnbåge så är klasserna #5 eller #6 en bra start att kolla på.

Haspelrullar

Haspelrullar är en väldigt vanlig typ av fiskerulle. Anledningarna till detta är att det dels är väldigt enkelt att lära sig att använda en haspelrulle, dels att man kan köpa bra haspelrullar till rimliga priser. Det räcker med att man lägger utan några enstaka hundralappar för att hitta haspelrullar för det mesta fisket i Sverige.

Något som man bör tänka på när man väljer att köpa en haspelrulle är att haspelrullen ska passa det tilltänkta fisket. Om du ska fiska större gädda med tunga beten så måste du ha en rejäl haspelrulle som rymmer mycket lina, men som även tål den tuffare belastningen när man kastar tunga beten. Haspelrullen behöver också ha en bra broms. Till den typen av fiske så behöver man en haspelrulle i de lite större klasserna. Det är alltså inte att rekommendera att man köper en UL-rulle om man ska fiska gädda med tunga beten.

Det finns många tillverkare som tillverkar bra haspelrullar idag. Ifall du vill ha ett säkert kort så rekommenderar vi dig att välja en haspelrulle från Shimano. De har tillverkat haspelrullar av hög kvalitet under en lång period och deras haspelrullar finns i alla olika prisklasser. Om du vill ha en billig haspelrulle som du ska använda någon gång per år så är till exempel Shimano IX 2000R eller Shimano IX 4000R ett bra val. Det är en grafitrulle med en Quickfire-lösning så att man kan kasta iväg sitt bete snabbt och smidigt. Denna rulle kan man få för ca 200 – 250 kronor och till det priset så är den väldigt prisvärd.

Andra bra tillverkare av haspelrullar är till exempel Abu Garcia, Daiwa, Mitchell Okuma och Penn.