Haspelrullar

Haspelrullar är en väldigt vanlig typ av fiskerulle. Anledningarna till detta är att det dels är väldigt enkelt att lära sig att använda en haspelrulle, dels att man kan köpa bra haspelrullar till rimliga priser. Det räcker med att man lägger utan några enstaka hundralappar för att hitta haspelrullar för det mesta fisket i Sverige.

Något som man bör tänka på när man väljer att köpa en haspelrulle är att haspelrullen ska passa det tilltänkta fisket. Om du ska fiska större gädda med tunga beten så måste du ha en rejäl haspelrulle som rymmer mycket lina, men som även tål den tuffare belastningen när man kastar tunga beten. Haspelrullen behöver också ha en bra broms. Till den typen av fiske så behöver man en haspelrulle i de lite större klasserna. Det är alltså inte att rekommendera att man köper en UL-rulle om man ska fiska gädda med tunga beten.

Det finns många tillverkare som tillverkar bra haspelrullar idag. Ifall du vill ha ett säkert kort så rekommenderar vi dig att välja en haspelrulle från Shimano. De har tillverkat haspelrullar av hög kvalitet under en lång period och deras haspelrullar finns i alla olika prisklasser. Om du vill ha en billig haspelrulle som du ska använda någon gång per år så är till exempel Shimano IX 2000R eller Shimano IX 4000R ett bra val. Det är en grafitrulle med en Quickfire-lösning så att man kan kasta iväg sitt bete snabbt och smidigt. Denna rulle kan man få för ca 200 – 250 kronor och till det priset så är den väldigt prisvärd.

Andra bra tillverkare av haspelrullar är till exempel Abu Garcia, Daiwa, Mitchell Okuma och Penn.